erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID: 216952   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216952

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouwekapel, gedateerd 1882, is gelegen in de as van de Constant Dereymaekerlaan, aan de bosrand op een lichte verhevenheid en bereikbaar via een pad geplaveid met bakstenen. De Waalse baan bestaat op deze plaats uit een holle weg. De kapel werd gebouwd in opdracht van de weduwe van pachter Englebert Van Fraechem die hier op 25 augustus 1872 om het leven kwam.

De bakstenen kapel heeft een rechthoekige plattegrond onder een kunstleien zadeldak en wordt gemarkeerd door het decoratieve gebruik van zwarte gesinterde baksteen voor de onderbouw, hoeklisenen, aflijnende fries en vensteromlijstingen. In de naar de straat gerichte puntgevel met bekronend ijzeren kruis, zit er een houten vleugeldeur in een rechthoekige, vlakke omlijsting van blauwe hardsteen waarboven een gevelsteen met vermelding "1882 OLV PROPRIETAIRE: EB. VANFRAECHEM L'ENTREPRENEUR H. COOL".

De zijgevels zijn voorzien van gekoppelde vensters met keperboog en in de plint een decoratief motief van rode baksteen enerzijds, een calvariekruis anderzijds. In het metselwerk van de achtergevel is een calvariekruis verwerkt.

Het bepleisterde en beschilderde interieur is overdekt met een tongewelf en voorzien van een zwart-witte tegelvloer in ruitpatroon en een eenvoudig houten altaar.

  • DERVEAUX E. (onder leiding van) 2009: Versteende Geloften, Vura Ducum 7, 17-18.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

  • Is deel van
    Oostelijke ingang bij Park van Tervuren

  • Is deel van
    Tervuren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216952 (Geraadpleegd op 09-04-2020)