Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee gekoppelde enkelhuizen, gebouwd in opdracht van kapitein bevelhebber Van den Broecke naar een ontwerp van aannemer Joseph Schuermans uit 1911.

Twee gelijkaardige lijstgevels van elk twee traveeën en drie bouwlagen onder (kunst)leien mansardedaken. Bredere traveeën bij nummer 52, met balkonvensters voorzien van gebuikte, gietijzeren balkonleuningen in de rechtertravee. De originele gevelbekleding van witte faiencetegels, gecombineerd met lichtblauwe faiencetegels boven de gevelopeningen bleef behouden bij nummer 52, maar werd verwijderd bij nummer 54 (vermoedelijk rond 1977). Bij nummer 54 bleef de voordeur in neostijl met bovenlicht en typerende tralies uitgewerkt met bloemetjesmotieven uit 1911 bewaard. De deur van nummer 52 werd vervangen naar het historische model, met behoud van het bovenlicht en recuperatie van het traliewerk. Vernieuwd vensterschrijnwerk; bij nummer 52 werd het raam van het benedenvenster ook vervaardigd naar de typologie van het oude art-nouveauraam. Gevelaflijning door middel van geprofileerde kroonlijsten op modillons. Mansardedaken met houten dakkapellen onder geprofileerde frontonlijst, bij nummer 52 aangepast. Het dak van nummer 54 vertoont een bewaard oeil-de-boeuf in zink.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1977/715.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen, 1912/11 en 1913/14.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1911/232.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001005204 (voor 1914), SME002000265 (na 1914), SME001002612 (1938), SME001001859 (1930), SME001002628 (1938), SME002000214 (1971).

Auteurs: Wouters, Annelies