erfgoedobject

Huis De Ster

bouwkundig element
ID
216956
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216956

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Ster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern teruggaand op een oud pand "de ster", al in 1634 vermeld als afspanning.

Volgens het primitief kadasterplan (1824) en een bouwaanvraag van 1826 voor de verandering van de kruisvensters maakte de woning deel uit van een groter geheel, met aan de Veemarkt een gevel van zes traveeën in een onregelmatige gevelopstand, waarvan de twee middelste traveeën waren bekroond met een trapgeveltje.

De twee linker traveeën van dit geheel, een lijstgeveltje van slechts één bouwlaag onder twee getrapte dakkapellen, vormen de oudere kern van de huidige nummer 76. In 1838 diende de eigenaar C. Van Mossevelde een bouwaanvraag in voor de ophoging tot de huidige twee bouwlagen naar een plan van aannemer J.B. De Cocq.

Heden een glad bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Plint van grijs geschilderde hardsteen, voorzien van een keldergat. Eenvoudige rechthoekige gevelopeningen op hardstenen onderdorpels. Vernieuwde T-ramen en buitenluiken. Gerestaureerde deur van rond 1900 met behoud van het decoratieve traliewerk en deurtrekkers. Gevelaflijning door middel van druiplijst en geprofileerde houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 167.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1838/59.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001008770 (1826), SME001010316 (Mardulyn, J.F., 1830).
  • REYDAMS A. 1980: Mechelen, de namen en de korte geschiedenis der huizen, Mechelen(heruitgave), p. 149.

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Ster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216956 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.