• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer F. Claes, postmeester te Deurne-Zuid, naar een bouwaanvraag van 1930. De ontwerper van de plannen is niet bekend. De rijhuizen met een ongelijke gevelbreedte tellen drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevels zijn boven een arduinen plint opgetrokken in rood baksteenmetselwerk in kruisverband, dat contrasteert met de rondom de gevelopeningen aangebrachte similipleister.

De bredere rechtergevel is rijker uitgewerkt dan de linkergevel en is verticaal geritmeerd door over de verdiepingen doorlopende, grotendeels bakstenen lisenen, die de erkertravee en de smallere, hoger uitlopende deurtravee flankeren. De driezijdige erker van de bel-etage is bekroond door een balkon met sierlijke art-decoleuning. De geribbelde motieven op de borstweringen komen ook terug boven de bovenvensters, daar omkranst door bloemenslingers. Een lijst bloemenslingers komt ook voor onder de daklijst. Getrapte deur- en vensterontlastingen. Het houten schrijnwerk van de vensters en de inkomdeuren met smeedijzeren tralies en art-decoglas is bij beide huizen bewaard. De linker woning heeft eenvoudige, rechthoekige gevelopeningen.

Volgens de bewaarde bouwplannen was de linker woning ingedeeld volgens het enkelhuistype op rechthoekige plattegrond, met een suite van salon en eetkamer geflankeerd door de inkom- en traphal op de begane grond, en twee kamers op de eerste verdieping. De rechter woning, die volgens de bouwplannen veel ruimer was opgevat en beschikte over een tuin, was mogelijk in gebruik als meergezinswoning. De twee onderste verdiepingen beschikten beiden aan tuinzijde over een keuken. Door de verbouwing van de achterbouw in 1993 naar ontwerp van architect Willy Domein ging die oorspronkelijke indeling verloren.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1993/242.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 80.