Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in de tuin van Keiweg 28. Gelegen net ten oosten van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, ter hoogte van de splitsing van de Keiweg met de Goedeboterstraat.

Historiek

Duitse bunker, vermoedelijk in de winter van 1917-1918 opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern II Stellung'. Deze stelling liep van Oostende over Oudenburg, voor Torhout, ten oosten van Beveren-Roeselare, over De Tasse, Kachtem, Izegem, Lendelede, Gullegem naar Wevelgem. Deze stelling was echter maar ten dele uitgebouwd en bestond tegen het einde van de oorlog uit losse verdedigingspunten, hier en daar een stuk prikkeldraadversperring en enkele verspreide loopgraven. In en rond Oudenburg werden er meerdere bunkers opgetrokken, die vandaag de dag bewaard gebleven zijn. Deze constructie lijkt een ander grondplan te hebben dan de andere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog op grondgebied Oudenburg.

Beschrijving

Militaire constructie, opgetrokken aan de hand van betonblokken. Een deel van het dak is afgebroken, waardoor de stalen profielen ter versteviging van het dak zichtbaar zijn. Toegang aan westelijke zijde onder een afdakje. In de zuidelijke muur is een schietopening zichtbaar. De constructie kon niet van nabij bekeken worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 20/5/1918 (dianummer 7537, FID 6743), Britse luchtfoto 7/6/1918 (dianummer 7538, FID 6744).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Leffinghe, Target Map No. 4, 1/9/1917.
  • VANCOILLIE J. 2008: Het 4. Armee tijdens de eerste fase van de Abwehrschlacht in Flandern 28.09.1918-13.10.1918, Shrapnel, september 2008.

Auteurs: Decoodt, Hannelore