Huis Den Wijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Wijzer

Beschrijving

Al vermeld op het einde van de 16de eeuw. Diephuis met oude kern van twee bouwlagen onder een pannen schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met een verhoogde voorbouw, gelegen in het directe gezichtsveld van de Sint-Romboutskathedraal. Het huis wordt op 19de-eeuwse prenten afgebeeld met een puntgevel (onder meer J.B. De Noter). De voorgevel werd in het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van 19de eeuw verbouwd tot een drie bouwlagen hoge lijstgevel, waarvoor de bouwplannen niet zijn teruggevonden.

Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen in baksteenmetselwerk met verwerking van natuursteen voor de muurbanden en hoek- en sluitstenen en afgewerkt met opgelegde voegen. Licht getoogde (deels blinde) vensteropeningen op hardstenen lekdrempels. Gevelaflijning door middel van een omlopende houten kroonlijst op klossen. Vernieuwde T-ramen en in 1966 verbouwde begane grond.

In de voorste winkelruimte is een 16de- of 17de-eeuwse moer- en kinderbalkenroostering bewaard met versierde balksleutels (onder meer zaagtandmotief en rondstaafprofiel).

Veranderde, gecementeerde achtergevel.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1966/0626.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Sint-Katelijnestraat 1, p. 17 en 19.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001001541 (J.B. De Noter, toestand 1605), SME001010384 (J.F. Mardulyn - toestand 1620), SME001001542 (J.B. De Noter 1780), SME001005573 (J.B. De Noter 1795), SME001002074 (A. Van den Eynde), SME001009639 (Borremans 1847), SME003000510 (1937), SME001009797 (1958).

Auteurs: Wouters, Annelies