Café In den Nieuwen Hoek

Beschrijving

Voormalig hoekcafé "In den nieuwen hoek" op de hoek van de Nokerstraat, gebouwd in opdracht van August Stevens naar ontwerp van architect Willem Segers uit 1931.

Hoekpand op grosso modo vierkant grondplan, opgetrokken in twee bouwlagen onder plat dak, met gevels in modernistische stijl. Beeldbepalend is de geprononceerde hoektravee, die gevat is tussen twee muurdammen en hoger oploopt in een puntgeveltje met betonnen deklijsten en schouderstukken. Het ruitvormig ornament in de geveltop kwam vroeger ook voor bij de ondertussen verdwenen poort en deuren.

De betonnen daklijsten en het horizontaal contrasterend gebruik van verschillende materialen per niveau voor de gevelafwerking zorgen voor een strakke horizontale belijning: zwarte en blauwe faiencetegeltjes ter hoogte van de begane grond, gele baksteen voor het parement ter hoogte van de bovenverdieping en betonnen muurbanden als aflijning van de twee bouwlagen. Volgens oude foto’s waren de gecementeerde muurbanden beschilderd met reclamepanelen van de bekende Mechelse brouwerij Chevalier Marin. Het oorspronkelijke buitenschrijnwerk is enkel in de bovenvensters bewaard: houten ramen waarvan de bovenlichten met kleinhouten roeden in drie zijn verdeeld. De deuren, poort en vensters ter hoogte van de begane grond zijn vernieuwd. Volgens de bouwplannen was de bovenverdieping ingericht als appartement.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1966/0754.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1888/0074; 1937/0131.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010320 (1790); SME001002195 (1972); SME001005084 (2005).

Auteurs: Wouters, Annelies