Classicistische dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Jeuk
Straat Boekhoutstraat
Locatie Boekhoutstraat 7, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistische dorpswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Classicistisch getint enkelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Baksteenbouw met gebruik van kalksteen voor de omlijstingen der muuropeningen. Gecementeerde plint en hoekstenen. Sobere oostelijke voorgevel, geritmeerd door getraliede steekboogvensters in vlakke omlijsting met sluitsteen, en gelijksoortige rechterdeur met gestrekte tussendorpel. Haast vierkante zoldervensters. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen; rechthoekige zoldervenster. In de achtergevel, twee rechthoekige getraliede vensters.

Recente haakse bijbouw. Bakhuis aangebracht in de kelderverdieping. Tijdens de 19de eeuw deed dit huis dienst als winkel, herberg, woonhuis en gemeentehuis van Boekhout.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Boekhout

Jeuk (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.