Duitse militaire post Zwaanhoek

Beschrijving

Halfondergrondse militaire post in een weide aan de Zwaanhoek, net ten zuiden van de spoorlijn Oostende-Brugge, ten noorden van de autostrade E40, net ten westen van het kanaal Plassendale – Nieuwpoort.

Historiek

Oudenburg vormde tijdens de oorlog een belangrijk knooppunt van spoorlijnen in het Duitse hinterland. Langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort liep een militaire tramlijn, tot tegen de spoorlijn Oostende-Brugge. Hier, bij Zwaanhoek, was een rangeerstation ingericht met diverse aftakkingen, gebouwen en structuren. Wat de exacte functie van deze constructie was, is vooralsnog niet gekend. Afgaande op luchtfoto’s kan gesteld worden dat er tegen onderhavige constructie andere constructies waren opgetrokken.

De constructie is ingetekend in de jaren 1930 door de 'Service Technique du Génie'. De bakstenen muren waren toen al aanwezig.

Beschrijving

Halfondergrondse militaire constructie met onregelmatig grondplan. Het centrale deel van de constructie is opgetrokken aan de hand van gegoten beton. De toegangspartijen zijn uitgewerkt met betonstenen. Bij de toegangen zijn schuinlopende bakstenen muren opgetrokken. Aan noordwestelijke en noordoostelijke zijde zijn ook nog lage, bakstenen muurtjes en andere bakstenen structuren opgetrokken.

De constructie heeft twee hoekige, naar beneden lopende toegangen, aan noordoostelijke en zuidoostelijke zijde. In de zuidwestelijke zijde zit een opening die wellicht naderhand is vergroot. Bij de noordoostelijke toegang zit een buis door het plafond.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds C.D.H., Inventaire QGT nummer 27, map 533, grondplan nummer 282.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 10/4/1916 (dianummer 7553, FID 7626), Britse luchtfoto’s 16/6/1918 (dianummer 8261, FID 7675), 11/8/1918 (dianummer 8260, FID 7674).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Leffinghe, Target Map No. 4, 1/9/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore