Betonnen militaire post op de Britse militaire begraafplaats 'Dadizeele New British Cemetery', ten zuidwesten van het centrum van Dadizele.
Duitse mitrailleurpost, die behoorde tot de Artillerie-Schutz-Stellung, die ten oosten van de Flandern II Stellung uit 1917 was aangelegd. Deze artilleriestelling bestond uit een loopgraaf, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Na de Derde Slag bij Ieper werden de stellingen aangepast en werd het tracé van de vroegere Artillerie-Schutz-Stellung ter hoogte van Dadizele voortaan aangeduid met Dadizeele Riegel. Net ter hoogte van deze bunker zou het tracé van de nieuwe Flandern I Stellung aftakken tot ten westen van Wervik.
Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van hoogte 320 x lengte 1030 x breedte 785 cm. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af naar westelijke richting. Aan noordoostelijke zijde zitten twee deuropeningen. Tussen de twee toegangen vormt een uitspringend deel van de buitenmuur een richel met betonnen trapjes. Zodoende kon het bovenste deel van de buitenmuur aangewend worden als borstwering. In de muur boven de richel zitten twee kleine vierkante openingen. De toegangen zijn dichtgemetseld. Vermoedelijk bestaat de bunker binnenin uit twee ruimtes.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2014: Duitse bunker Dadizeele New British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163740 (geraadpleegd op ).
Gelegen langs de Oliekotstraat, ten zuidwesten van het centrum van Dadizele. De bunker maakt deel uit van Dadizeele New British Cemetery .
Duitse mitrailleurspost, die behoorde tot de ‘Artillerie-Schutz-Stellung’, die ten oosten van de ‘Flandern II Stellung’ uit 1917 was aangelegd. Deze stelling bestond uit een loopgraaf, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Na de Derde Slag bij Ieper werden de stellingen aangepast en werd het tracé van de vroegere ‘Artillerie-Schutz-Stellung’ ter hoogte van Dadizele voortaan aangeduid met ‘Dadizeele Riegel’. Net ter hoogte van deze bunker zou het tracé van de nieuwe ‘Flandern I Stellung’ aftakken tot ten westen van Wervik.
Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van H. 320 x L. 1030 x Br. 785cm. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af naar westelijke richting. Aan noordoostelijke zijde zitten twee deuropeningen. Tussen de twee toegangen vormt een uitspringend deel van de buitenmuur een richel met betonnen trapjes. Zodoende kon het bovenste deel van de buitenmuur aangewend worden als borstwering. In de muur boven de richel zitten twee kleine vierkante openingen. De toegangen zijn dichtgemetseld. Vermoedelijk bestaat de bunker binnenin uit twee ruimtes.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Duitse bunker Dadizeele New British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196218 (geraadpleegd op ).