Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Vrijstaande, nagenoeg volledig bovengrondse betonnen militaire constructie tegen de westelijke rand van een boomgaard langs de Geluwestraat, ten zuiden van huisnummer 2.

Historiek

Duitse mitrailleurpost, vermoedelijk in 1918 opgetrokken langs de 'Dadizeele Riegel'. In 1917 werd deze stelling nog met 'Artillerie-Schutz-Stellung' aangeduid. Deze artilleriestelling was aangelegd ten oosten van de 'Flandern II Stellung' (uit 1917) en bestond uit een loopgraaf, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Na de Derde Slag bij Ieper werden de stellingen aangepast en werd het tracé van de vroegere 'Artillerie-Schutz-Stellung' ter hoogte van Dadizele voortaan aangeduid met 'Dadizeele Riegel'. Vanaf de Geluwestraat liep een aftakking van een smalspoorlijn tot aan onderhavige mitrailleurpost.

Beschrijving

Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is tot 160 centimeter dik en helt af in westelijke richting. Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen. Tussen de twee toegangen vormt een uitspringend deel van de buitenmuur een richel met betonnen trapjes. Zodoende kon het bovenste deel van de buitenmuur aangewend worden als borstwering. In de muur boven de richel zitten twee kleine vierkante openingen. De twee toegangen vormen het uiteinde van een gang, die op zijn beurt toegang verschaft tot twee ruimtes. In de muur tussen de gang en elke ruimte zit ter hoogte van de toegang telkens een verticale opening, die naar de gang toe verbreedt. In de buitenmuur van de gang is ter hoogte van de richel een nis uitgespaard. De bunker kon niet betreden worden.

• Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 3D, 22/6/1916; Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore