Duitse bunker Algitha Farm

Bunker tussen hoevegebouwen, ten zuiden van het dorpscentrum van Dadizele.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken ten oosten van de 'Dadizeele Riegel', net ten noorden van de rij prikkeldraadversperringen die een verbinding dienden te vormen met de 'Ledegem Riegel'. De hoeve wordt op Britse stafkaarten aangeduid met 'Algitha Farm'. Volgens een Britse stafkaart was een pad aangelegd naar deze bunker.

Beschrijving

Betonnen constructie. Het beton is, voor zover zichtbaar, gegoten tegen een houten bekisting. De twee toegangen aan oostelijke zijde zijn dichtgemetseld. De constructie zou binnenin naar verluidt bestaan uit twee ruimtes.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), 16/8/1918 (dianummer 8124, FID 7163).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore