Duitse bunker Dinneford House

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post ten zuiden van de hoevesite, ten noordwesten van het gehucht Vijfwegen. De bunker is opgetrokken uit gewapend beton en bestaat naar verluidt binnenin uit twee ruimtes.

Historiek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ten zuiden van deze hoeve, net ten westen van het kruispunt Vijfwegen, een munitiedepot aangelegd. Vijfwegen vormde een knooppunt van smalspoorwegen. Volgens Duitse stafkaarten was dit munitiedepot in het najaar van 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper, vernield. Bij de hoeve worden er dan meerdere constructies gesitueerd, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Op een Britse stafkaart van september 1918 wordt opnieuw op dezelfde plek een munitiedepot gesuggereerd, wat zou betekenen dat dit munitiedepot heraangelegd is.

Of deze bunker vóór de winter van 1917/1918 was opgericht in functie tot dit munitiepark, is onduidelijk. Deze hoeve wordt op Britse stafkaarten aangeduid met 'Dinneford House'. De bunker wordt expliciet aangeduid op een Britse stafkaart van 11/9/1918. Volgens deze stafkaart liep er een smalspoor tot tegen deze bunker. Anderzijds fungeerde deze hoeve alvast zeker in het voorjaar van 1918 als commandopost voor de 'Untergruppe Reutel' van de artilleriedivisie van de 'Gruppe Wijtschate'. Mogelijk fungeerde deze bunker dus (tijdelijk) als commandopost.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918; Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore