Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, tussen en deels onder hoevegebouwen. Gelegen op het gehucht Dadizeelehoek, net ten oosten van de voormalige spoorlijn Menen-Roeselare.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog op een hoeve, net ten oosten van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen, die hier ontdubbeld was in drie sporen. Parallel hiermee waren ook smalsporen aangelegd, die doorheen de hoevesite liepen. Goederen en munitie van de treinstellen konden hier dus overgeladen worden.

Hoogstwaarschijnlijk is deze bunker opgetrokken in functie van deze sporen. Iets meer naar het zuiden toe was een munitie-opslagplaats ingericht, aldus Britse stafkaarten, en ook iets naar het noorden toe, ter hoogte van Dadizelehoek was een opslagplaats ingericht. De bunker was de Britse cartografen echter niet opgevallen: hij staat niet aangeduid op Britse militaire stafkaarten.

Beschrijving

Rechthoekige constructie met uitspringend toegangsgedeelte aan oostelijke zijde. Het dak is anderhalve meter dik en bevat een mangat. Aan noordelijke zijde zit een brede, naar buiten toe verbredende opening. Boven deze opening zat oorspronkelijk een bijkomend betonnen element (afdak?), dat deels afgebroken is. De toegang in het uitspringende deel loopt naar beneden onder schuin aflopend plafond. Alle muuropeningen zijn dichtgemaakt.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918; Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore