Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie onder hoevegebouw. Het oostelijke deel van de constructie is te zien op het erf.

Historiek

De boerderij waarop deze bunker werd opgetrokken, kwam in 1918 net ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung' te liggen, die hier in 1918 werd aangelegd ten oosten van de 'Flandern I Stellung' en wat verder zuidwaarts zou aanknopen bij de 'Halluin-Riegel'.

Dwars doorheen de hoeve liep een smalspoor, van zuid naar noord, richting 'Klein Bahnhof Ledeghem Ost'. Mogelijk heeft de bunker hiermee iets te maken. De betonnen trappen bijvoorbeeld suggereren dat de bunker bovenaan als loskade werd gebruikt. Bij de hoeve waren verschillende barakken opgetrokken, aldus een Britse stafkaart van september 1918. De bunker zelf wordt niet aangeduid, wellicht omdat hij vanuit de lucht niet waarneembaar was doordat hij onder zadeldak was opgetrokken.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan oostelijke zijde zit één toegang in de linkerhoek. Aan de rechterzijde zit een betonnen trap. De constructie zou binnenin uit twee ruimtes bestaan. Er is één naar buiten toe verbredende opening te zien in de muur tussen de gang en een binnenruimte.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918; Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008] Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore