Duitse bunker Lealholm House

Beschrijving

Bijna halfondergrondse betonnen militaire post nu tegen noordelijke hoevegebouwen van hoeve Kasteelstraat 86. Deze hoeve ligt ten oosten van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog bij een hoeve, die op Britse stafkaarten werd aangeduid als 'Lealholm House'. Deze hoeve lag op nauwelijks 200 meter ten oosten van de spoorlijn Roeselare-Menen. Op en rond deze hoeve waren meerdere structuren opgetrokken. De bunker is de Britse cartografen echter niet opgevallen, hij is alvast niet op Britse stafkaarten aangeduid. Op luchtfoto’s uit de oorlog is de bunker moeilijk te onderscheiden. Op Duitse stafkaarten van oktober 1917 staan twee structuren aangegeven, maar het is niet duidelijk of dit ook deze bunker betreft.

Beschrijving

Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen. In deze muur is bovenaan een richel uitgespaard over nagenoeg de ganse lengte van de bunker. Vermoedelijk stond er centraal een betonnen trap om deze richel te bereiken. Vanaf deze richel kon namelijk een mitrailleur op het dak van de bunker geplaatst worden, waarbij het bovenste deel van de muur kon fungeren als borstwering. Centraal bovenaan deze oostelijke muur zit een kleine opening.

De twee toegangen vormen het uiteinde van een gang, die naar verluidt op zijn beurt toegang verschaft tot twee ruimtes. In de muur tussen de gang en elke ruimte zit een verticale gleuf, die naar buiten toe verbreedt, steeds ter hoogte van de buitentoegang. Opvallend is de schuine afwerking van het plafond aan de uiteinden van de gang. De bunker stond bij bezoek onder water.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), 16/8/1918 (dianummer 8126, FID 7165).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore