Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Nagenoeg volledig bovengrondse betonnen militaire constructie in tuin, op het gehucht Dadizelehoek, ten oosten van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen.

Historiek

Kleine Duitse militaire post. In deze zone, bij Dadizelehoek, net ten oosten van de spoorlijn Roeselare-Menen, werd tijdens de oorlog heel wat infrastructuur uitgebouwd. Treinsporen werden ontdubbeld, terwijl er ook andere sporen werden aangelegd. Iets ten noorden van onderhavige bunker lag 'Klein Bahnhof Ledeghem Ost'. Er verschenen in deze regio heel wat barakken en bunkers. Wellicht houdt ook deze bunker verband met deze militaire-logistieke voorzieningen.

Beschrijving

Eerder kleine betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan. De bovenste laag van het dak is afgebroken, waardoor de wapeningsijzers zichtbaar geworden zijn. De randen van het dak zijn schuin afgewerkt.

Eén toegang aan zuidoostelijke zijde. In deze muur zit ook nog een kleine, vierkante opening. Binnenin bestaat het plafond uit tegen elkaar geplaatste ijzeren profielen. Naderhand is er een schouw in geplaatst.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore