Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Vrijstaande bovengrondse betonnen militaire constructie in weide ten noorden van de Kortrijksestraat en het gehucht Dadizelehoek, ten westen van de Menenstraat en de Heulebeek, op 80 meter ten oosten van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen, op 370 meter ten zuidwesten van de kerk van Ledegem.

Historiek

Tweeledige Duitse bunker, wellicht in twee fasen opgericht. Vermoedelijk is het westelijke deel van de bunker het oudste deel. Deze bunker bevat een observatiepost aan noordelijke zijde. Op diverse militaire kaarten van het najaar van 1917 wordt op deze plaats een structuur aangegeven. Hier liep ook het tracé van de 'Moorslede Riegel', mogelijk was de bunker eerst in functie van deze stelling opgetrokken. De bunker houdt ongetwijfeld verband met het depot dat hier tijdens de oorlog werd aangelegd naast de spoorlijn Roeselare-Menen. Dit spoor werd ontdubbeld, tot een drietal sporen en parallel hiermee liepen smalsporen, voor de overslag van goederen. Ernaast werd een depot aangelegd. Volgens Britse militaire stafkaarten was dit een goederendepot.

Beschrijving

Duitse bunker, vermoedelijk in twee fasen opgericht. Verschillende binnenmuren, delen van het plafond en stukken van de buitenmuren zijn naderhand uitgebroken. Het beton van beide delen is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar ter hoogte van de uitgebroken toegangen op de plaats waar beide delen elkaar raken.

Het westelijke deel bestond vermoedelijk in oorsprong uit twee ruimte. In het westelijke deel is nog een binnenmuur bewaart, die wellicht de scheiding vormde tussen een binnenruimte en toegangsgang. In deze muur zit een opening, die naar buiten toe verbreedt. In het noordelijke deel zit een kruipgat naar de kleine ruimte met mangat door het dak.

Het oostelijke deel is iets hoger en kleiner en bestaat (nu) uit één ruimte.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 3 [september 1917].
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen; Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918; Ennemy’s Supply System, 12/4/1918.
  • DECOENE D. 1997: Van onderstanden en onderaardse gangen…, Dadingisila 6.6, 128-140.

Auteurs: Decoodt, Hannelore