Duitse bunker Bulck Farm

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen militaire constructie in weide ten zuiden van Waterstraat 79.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken bij een hoeve, die op Britse militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Bulck Farm'. Het vlakbij gelegen kruispunt van de Waterstraat met de Dadizelehoekstraat werd aangeduid met 'Triumph Junction'. In deze omgeving waren in het najaar van 1917 verschillende barakkenkampen opgetrokken, aldus militaire stafkaarten. Ook op de hoeve zelf worden verschillende structuren aangegeven, evenals een smalspoor die net ten oosten van de hoeve liep.

De bunker zelf is door de Britse cartografen niet ontdekt. Op luchtfoto’s uit de oorlog is de bunker ook moeilijk te onderscheiden, omwille van de bomen langs de resterende omwalling ten zuiden van de hoeve. Op de luchtfoto van 17 juli 1917 is wellicht de (bakstenen?) structuur te zien, waartegen de bunker vermoedelijk was opgetrokken. Op de hoeve was nog een tweede bunker opgetrokken, die in de jaren 1930 werd afgebroken.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan van 905 x 560 centimeter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is gebogen en benadert een zadeldak. Aan westelijke zijde zijn stukjes ijzeren profielen te zien, vermoedelijk afkomstig van de bewapening van het plafond. Ze wijzen op de dikte van het dak. Aan deze zijde zijn ook bakstenen restanten te zien. De toegang aan oostelijke zijde wordt geflankeerd door twee kleine openingen, die schuin naar beneden lopen, met restanten van een houten bekleding. De constructie kon niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 17/7/1917 (dianummer 8125, FID 7164).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 25/1/1918 (dianummer 21736, FID 194).
  • Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 14/8/1918 (dianummer 19124, FID 15932).
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • LYBEER R. 2008, Van Beton… tot Graniet. Stenen getuigen van WO I in Moorslede en Slypskapelle, Moorslede.

Auteurs: Decoodt, Hannelore