Duitse militaire post voormalige spoorlijn 62

Beschrijving

Betonnen militaire post net naast (ten oosten van) de voormalige spoorlijn 62, die nu ingericht is als wandel- en fietspad, op zo’n 350 meter ten noorden van de Zuidstraat. Ten noorden van deze betonnen post en aan de overzijde van de voormalige spoorwegbedding zijn nog betonnen restanten terug te vinden.

Historiek

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de voormalige spoorlijn 62, die aangelegd was tussen Oostende en Torhout, vlakbij het station van Ichtegem en de tramlijn Brugge-Leke.

Door zijn strategische ligging in het Duitse hinterland met ontsluiting via trein en tramspoor werd Ichtegem uitgebouwd tot een belangrijk logistiek centrum voor het Duitse leger. Ten noorden van het station van Ichtegem werden aan beide zijden van de bestaande treinsporen bijkomende sporen aangelegd en vele barakken opgetrokken voor de overslag en opslag van materialen en munitie. Hier was een groot legerdepot ingericht.

Deze bunker is wellicht al zichtbaar op een luchtfoto van 10 juni 1916, als onderdeel van de enorme militaire infrastructuur bij het station.

De inscripties op de dorpel zijn wellicht aangebracht door één van de bouwers van de bunker.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post onder licht gebogen dak. Het beton is voor zover zichtbaar gegoten tegen een houten bekisting. Diagonaal tegenover elkaar gelegen toegangen in de noordoostelijke en zuidwestelijke hoek, met trappen, onder een schuinaflopend plafond dat met ijzeren profielen verstevigd is. Wellicht geven beide toegangen via een geknikte gang uit op één binnenruimte. Op de dorpel bij de noordoostelijke toegang zijn inscripties aangebracht, waaronder '23 September' en wellicht '8 D' en 'Belg/ië'.

Net ten noorden van deze constructie zijn nog betonnen restanten van een aanpalende constructie zichtbaar. Aan de overzijde van de spoorlijn staat nog een restant van een betonnen paal.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 10/6/1916 (dianummer 5529, FID 5119), 27/5/1917 (dianummer 5532, FID 5116), Britse luchtfoto 10/8/1918 (dianummer 5306, FID 3773).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Gistel, 3/10/1918.
  • NAERT U. 1985, 1990, Eernegemse oorlogskroniek 1914-1918 (2 volumes), Eernegem.

Auteurs: Decoodt, Hannelore