Halfondergrondse betonnen militaire constructie in een akker net ten zuiden van hoeve Groene Jagerstraat 2, ten oosten van de N32. In een weide ten noorden van dezelfde hoeve, op nauwelijks 160 meter, ligt een tweede, gelijkaardige constructie.
Historiek
Eén van twee nabijgelegen Duitse mitrailleurposten, die deel uitmaakten van de tweede lijn van de 'Flandern I Stellung', die in de winter van 1917-1918 werd aangelegd. De mitrailleurpost ten zuiden van de hoeve werd aangeduid op Britse stafkaarten, die ten noorden van de hoeve niet. Op Britse luchtfoto’s uit augustus 1918 zijn beide constructies in ieder geval moeilijk waarneembaar, wat wijst op een efficiënte camouflage.
De 'Flandern Stellungen' uit 1917 met hun talrijke betonnen bunkers waren tegen de zomer van 1918 verwaarloosd. Tijdens het laatste oorlogsjaar werden verschillende nieuwe stellingen en 'Riegel' (dwarsverbindingen) uitgetekend en aangelegd. Daar waar mogelijk maakten de Duitsers gebruik van de bunkers uit 1917. De aanleg van de nieuwe 'Flandern I Stellung' was gestart in de winter van 1917/1918. In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. De eerste linie bestond op vele plaatsen enkel uit prikkeldraadversperring, terwijl de tweede linie bestond uit losse bunkers zonder loopgravensysteem. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling.
Beschrijving
Halfondergrondse betonnen militaire post, met uitspringende noordoostelijke hoek. Het beton is tegen een houten bekisting gegoten. Het dak helt af naar het westen toe. De hoeken en randen zijn afgeschuind. Aan oostelijke zijde steken twee toegangen, met ertussen een betonnen muur, die tegelijk als richel fungeert en bereikbaar is via een betonnen trap met drie treden. De buitenmuur boven deze richel is wat schuin ingewerkt, zodat het geheel kan dienen als een borstwering.
De toegangen zijn iets lager gelegen dan het maaiveld en met afgebakende trapjes bereikbaar. De beide deuropeningen vormen de uiteinden van een gang, waarin vermoedelijk twee toegangen tot twee binnenruimtes zitten. Ter hoogte van de buitentoegangen zitten telkens twee kleine openingen, telkens iets anders uitgewerkt. Aan de binnenzijde van de oostelijke muur steekt ter hoogte van de richel een nis. De bunker stond bij bezoek onder water.
In het dak steekt ter hoogte van de uitsprong een vierkante opening, waarin klimijzers bewaard gebleven zijn. Een deel van het dak is wat meer uitgediept. Er is grasbegroeiing op het dak aanwezig.
- Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 14/8/1918 (dianummer 19155, FID 15963); 1/8/1918 (dianummer 19169, FID 15976).
- Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
- Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [The Western Front Association in association with the Imperial War Museum, 2010], Moorseele-Nord, 12/2/1918.
- Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 NE, Ed 10A, 11/9/1918.
- CALLEWAERT F. 2004: 90 Jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, Mandeldal, 1.
- VANCOILLIE J. 2008: Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, Shrapnel, september.