Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 4, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft 18de - eerste helft 19de eeuw. Gelegen vlak naast de kerk, door een kasseiweg met de straat verbonden; belangrijk element in het dorpsgezicht. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gedeeltelijk geplaveid erf, dat door een hek is afgesloten.

Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een lichtverhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten. Gecementeerde voorgevel met rechthoekige muuropeningen in een vlakke kalkstenen omlijsting. Zijgevels voorzien van aandaken. Bijbouw van één travee en één bouwlaag tegen de linkerzijgevel.

Ten westen van het erf, stallingen uit het eind van de 19de eeuw, met getoogde muuropeningen. Aan de straatzijde, dwarsschuur (nok parallel met de straat) van drie traveeën in gecementeerde vakwerkbouw, voorzien van een rechthoekige schuurpoort onder houten latei.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.