Gemeenteschool van Goetsenhoven

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool en gemeentehuis van Goetsenhoven, deelgemeente van Tienen. Het gebouw werd kadastraal geregistreerd als een gemeenteschool met hof in 1880. Heden deels herbestemd tot sociale appartementen, deels tot een ontmoetingscentrum.

Symmetrisch schoolgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel onder een geprofileerde houten kroonlijst. Polychroom parement van rode baksteen in kruisverband, op een hardstenen plint, gecombineerd met kalkstenen gevelaccenten zoals horizontale banden, negblokken en sluitstenen. De twee bouwlagen worden van elkaar gescheiden door middel van doorgetrokken hardstenen lekdorpels op klosjes.

Geprononceerd middenrisaliet van drie traveeën met centrale deurtravee onder een zware, uitkragende kroonlijst op klossen en met bekronend driehoekig fronton. Middenrisaliet geflankeerd door de deurtraveeën van de zijrisalieten. Sterk geritmeerde gevel waarbij de vensters gevat zijn tussen lisenen, voorzien van decoratief uitgewerkte muurankers. Rechthoekige muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping, met uitzondering van de getoogde centrale toegangsdeur. Getoogde vensteropeningen op de bovenverdieping. De borstweringen van de vensters zijn verlevendigd met hardstenen blokken beneden en decoratief baksteenmetselwerk boven. Het houten schrijnwerk is slechts gedeeltelijk bewaard.

Achterin bevindt zich centraal een haakse, bakstenen aanbouw van één bouwlaag, geopend met steekboogvormige vensteropeningen, met dwarse aanbouwen aan weerszijden. Deze constructies werd sterk gerenoveerd en aangepast tijdens de aanpassingswerken tot ontmoetingscentrum.

Het hoofdgebouw wordt aan de straatzijde geflankeerd door een grotendeels bewaarde bakstenen afsluitingsmuur, afgedekt met pannen, gevat tussen bakstenen pijlers onder kalk- en hardstenen dekstenen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tienen, afdeling XII (Goetsenhoven), 1880/11.

Auteurs: Verhelst, Julie