Sint-Antoniuskapel en stenen kruis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Stebbingen
Locatie Stebbingen zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2014 (inventarisatie: 29-11-2013 - 30-11-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel en stenen kruis

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Witgeschilderde, bakstenen pijlerkapel met puntgevel onder een zadeldakje, bekroond met een zwartgeschilderd ijzeren kruis, reeds aangeduid op de topografische kaart van 1869. Gelegen aan de grens tussen de deelgemeenten Pollare en Denderwindeke, aan Stebbingen, een smalle, geasfalteerde weg, op de rechterhoek van een landbouwperceel. In de rechthoekige nis met houten latei, afgesloten door zwartgeschilderd ijzeren traliewerk, bevindt zich een beeldje van de Heilige Antonius van Padua, met Christuskind op de linkerarm.

Rechts van de veldkapel staat er een hardstenen wegkruis, vermoedelijk kort na 1844 opgericht ter nagedachtenis van landbouwer Petrus Franciscus Demoyer die volgens de inscriptie op 24 december 1844 op die plaats overleed. De volledige inscriptie vermeldt: 'D.O.M./ bidt/ voor de/ ziel van/ Petrus Franciscus Demoyer gebo/ ren te Geeraerdsbergen den 24/ february 1802 woonende te San/ tbergen en hier/ schielyk/ overleden/ den 24/ december/ 1844'.

Bron: -

Auteurs: Depuydt, Katrijn

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pollare

Pollare (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.