erfgoedobject

19de-eeuwse hoeve

bouwkundig element
ID
217009
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217009

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande, in U-vorm geschikte schuur, stal en boerenwoning. Ast en poel op de beboomde weiden rond de hoeve.

Site reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) maar met slechts een langwerpig gebouw en een klein vierkant volume. De huidige hoevegebouwen klimmen voor zover zichtbaar aan de buitenzijde niet verder op dan het midden van de 19de eeuw.

Het meest imposante en best bewaarde bestanddeel van de hoeve is de rijzige bakstenen schuur in het zuiden, wellicht afgebeeld op de Popp-kaart (circa 1854). Hoeken en langsgevels bezet met lisenen. Twee dwarsdoorgangen met gevelhoge poorten; verluchtingsspleten in de traveeën tussen de poorten. Zijgevels met vlechtingen. In de oostelijke geveltop, jaarsteen "1850" en uilengat uitgespaard in radvormig geplaatste bakstenen. Zadeldak met overstek op geprofileerde daklijstbalkjes. Ingebouwd in het wagenhuis in het westelijke uiteinde van de schuur, bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Aan de straatzijde van de boerenwoning, oorspronkelijke 19de-eeuwse zijgevel met rondboogopening in verzorgd baksteenmetselwerk.


Auteurs: Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker Query Farm

  • Omvat
    Duitse ingebouwde bunker Query Farm

  • Is deel van
    Menen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: 19de-eeuwse hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.