erfgoedobject

19de-eeuwse hoeve en bunker

bouwkundig element
ID: 217009   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217009

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande, in U-vorm geschikte schuur, stal en boerenwoning. Ast en poel op de beboomde weiden rond de hoeve.

Site reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) maar met slechts een langwerpig gebouw en een klein vierkant volume. De huidige hoevegebouwen klimmen voor zover zichtbaar aan de buitenzijde niet verder op dan het midden van de 19de eeuw.

Het meest imposante en best bewaarde bestanddeel van de hoeve is de rijzige bakstenen schuur in het zuiden, wellicht afgebeeld op de Popp-kaart (circa 1854). Hoeken en langsgevels bezet met lisenen. Twee dwarsdoorgangen met gevelhoge poorten; verluchtingsspleten in de travee├źn tussen de poorten. Zijgevels met vlechtingen. In de oostelijke geveltop, jaarsteen "1850" en uilengat uitgespaard in radvormig geplaatste bakstenen. Zadeldak met overstek op geprofileerde daklijstbalkjes. Ingebouwd in het wagenhuis in het westelijke uiteinde van de schuur, bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Aan de straatzijde van de boerenwoning, oorspronkelijke 19de-eeuwse zijgevel met rondboogopening in verzorgd baksteenmetselwerk.


Bron     : -
Auteurs :  Debonne, Vincent
Datum  : 2014


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker Query Farm

  • Omvat
    Duitse ingebouwde bunker Query Farm

  • Is deel van
    Menen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: 19de-eeuwse hoeve en bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217009 (Geraadpleegd op 10-07-2020)