Duitse bunker Ten Drien Eecken

Halfondergrondse betonnen militaire post net achter, ten noordwesten van de hoevegebouwen.

Historiek

Duitse mitrailleurs- en observatiepost bij hoeve 'Ten Drien Eecken', die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Cloud Farm'. De bunker maakte deel uit van de meest westelijke verdedigingslijn van de 'Meenen Riegel'. Deze 'Meenen Riegel' lag in het verlengde van de 'Terhand-Riegel' en liep ten westen van Menen. Deze stelling bestond uit twee verdedigingslijnen met rijen prikkeldraadversperringen aan westelijke zijde.

Deze bunker is zichtbaar op een luchtfoto van 9 januari 1918. Bij de hoeve werden meerdere structuren (waaronder barakken) opgetrokken en er liepen ook heel wat paden en loopgraven van en naar de hoeve.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekige plattegrond, op een uitsprong in de noordoostelijke hoek na. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af. Aan zuidoostelijke zijde zitten de twee brede toegangen, met ertussen een uitspringend deel muur die een richel met betonnen trappen vormt. Het bovenste deel van de buitenmuur kon aldus aangewend worden als borstwering. Ter hoogte van deze richel steekt er tegen de dakrand een buis uit. Een derde, lagere en nu deels opengebroken opening aan zuidoostelijke zijde verleent via een mangat toegang tot de observatiepost in de noordoostelijke hoek.

Het plafond binnenin is voor zover zichtbaar verstevigd met stalen profielen waartussen houten planken steken. De constructie binnenin bestaat uit twee ruimtes, die uitgeven op een gang. De toegangen naar deze ruimtes zijn deels uitgebroken. In de tussenmuur steken openingen. Aan de binnenzijde van de zuidoostelijke buitenmuur is een nis uitgewerkt ter hoogte van de richel.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 6/7/1917.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 2/9/1918 (dianummer 4313, FID 3112).
  • Australian War Museum Canberra, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 9/1/1918 (dianummer 12160, FID 7823).
  • Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 5/10/1918 (dianummer 19303, FID 16107).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 6 [oktober 1917].
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore