Duitse bunker Group Farms

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post in een weide achter (ten noorden van) Ieperstraat 411 gelegen.

Historiek

Het betreft een Duitse militaire post, die is opgetrokken net ten oosten van de 'Meenen Riegel', in een boomgaard bij een hoeve die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Group Farms'. De bunker is zichtbaar op een Britse luchtfoto van juli 1917. Net ten oosten van deze hoeve kruiste een spoorlijn in noord-zuidelijke richting met het spoor langs de baan Geluwe – Menen. In deze omgeving, ten westen van het station van Menen, waren diverse opslagplaatsen ingericht.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak zijn schuin afgewerkt. Mogelijk is het gras op het dak tijdens de oorlog doelbewust aangebracht als camouflage.

Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen. Tegen de noordelijke zijde lijkt een omrande put te zitten, waarvan de functie onduidelijk is. De constructie kon bij bezoek niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 6/7/1917.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 2/9/1918 (dianummer 4313, FID 3112).
  • Australian War Museum Canberra, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 9/1/1918 (dianummer 12160, FID 7823).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 6 [oktober 1917].
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918; Ennemy’s Supply System, 12/4/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore