Duitse bunker munitiedepot

Bovengrondse betonnen militaire constructie in weide ten zuidoosten van Lerberghevoetweg 5.

Historiek

Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het munitiedepot van Lichtervelde.

Lichtervelde vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk logistiek steunpunt voor de bevoorrading van het front. Het dorp was van groot strategisch belang door de kruising van twee spoorlijnen, met name Brugge-Kortrijk en Gent-Duinkerke (tijdens de oorlog slechts tot aan Esen, Zarren of Kortemark berijdbaar). Het station vormde een draaischijf voor de aanvoer van Duitse manschappen en materiaal, maar tegelijkertijd ook een schietschijf voor de geallieerden.

In 1916 werden bij nagenoeg alle stations van de lijn Brugge-Kortrijk munitie- of materiaaldepots aangelegd. In Lichtervelde verscheen een flink eind ten zuidwesten van het station, meer bepaald tussen de Kortemarkstraat, Bollestraat, Hazelstraat, Roeselarebaan en Lerberghevoetweg, een munitiedepot met laadsporen, bunkers en wissels. Vanaf het voorjaar van 1916 werd het langwerpige munitiedepot aangelegd. Het 'Munitionsbahnhof' bestond uit een nagenoeg noord-zuid gerichte strook met twee laadsporen waarlangs 17 munitie-opslagplaatsen opgericht waren. Er waren eveneens twee betonnen schuilplaatsen voor het personeel opgetrokken, waarin de manschappen konden schuilen tijdens de vele vliegtuigbombardementen. Onderhavige bunker was opgetrokken in het midden van dit munitiedepot. De bunker was oorspronkelijk aangeaard. De tweede schuilplaats op het munitiedepot werd afgebroken bij de aanleg van de zuidelijke omvoerweg in 1994-1995.

Na de Tweede Wereldoorlog werd naar verluidt een betonnen paardenpiste aangelegd op de weide.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met langwerpig, rechthoekig grondplan van grosso modo twaalf op drie meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is lichtjes gebogen en ongeveer 120 centimeter dik, terwijl de muren ongeveer 55 centimeter dik zijn. De twee toegangen, één aan noordelijke en één aan zuidelijke zijde, zijn schuin tegenover elkaar gelegen. Eén toegangsmuurtje is afgebroken.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Ieper), Britse luchtfoto 17/10/1917 (dianummer 8044, FID 7132), Franse luchtfoto 3/10/1918 (dianummer 8043, FID 7131).
  • Heemkundige Kring Karel van de Poele te Lichtervelde. Jaarboek 2008.

Auteurs: Decoodt, Hannelore