erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
21702
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21702

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern. De noordelijke vleugel en de voorgevel van het woonhuis zijn opgenomen in de straatwand. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen voor het woonhuis, Vlaamse pannen en golfplaten voor de dienstgebouwen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

De noordelijke vleugel bevat de verankerde bakstenen inrijpoort, rondboogvormig en voorzien van kalkstenen posten. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel met de straat) in dezelfde vleugel; licht verhoogde begane grond op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in beschilderde kalkstenen omlijstingen op de eerste bouwlaag, licht getoogde vensters op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke, beschilderde kalkstenen omlijsting op neuten.

In de oostelijke vleugel bleven drie traveeën van het oorspronkelijke woonhuis in stijlen regelwerk met lemen vullingen bewaard. De oostelijke en zuidelijke vleugels bevatten sterk aangepaste stallingen en een latere veldpoort. Ten westen, ruime langsschuur (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën, in de straatgevel voorzien van een verankerde, kalkstenen rondboopoort.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21702 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.