Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 11, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve met 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern. De noordelijke vleugel en de voorgevel van het woonhuis zijn opgenomen in de straatwand. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen voor het woonhuis, Vlaamse pannen en golfplaten voor de dienstgebouwen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

De noordelijke vleugel bevat de verankerde bakstenen inrijpoort, rondboogvormig en voorzien van kalkstenen posten. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel met de straat) in dezelfde vleugel; licht verhoogde begane grond op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in beschilderde kalkstenen omlijstingen op de eerste bouwlaag, licht getoogde vensters op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke, beschilderde kalkstenen omlijsting op neuten.

In de oostelijke vleugel bleven drie traveeën van het oorspronkelijke woonhuis in stijlen regelwerk met lemen vullingen bewaard. De oostelijke en zuidelijke vleugels bevatten sterk aangepaste stallingen en een latere veldpoort. Ten westen, ruime langsschuur (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën, in de straatgevel voorzien van een verankerde, kalkstenen rondboopoort.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.