Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie op het erf van een hoeve, ten zuiden van de spoorlijn tussen Menen en Wervik gelegen.

Historiek

Het kruispunt van de Lageweg met de Ch. Cappellestraat, iets ten zuidoosten van onderhavige hoevesite, werd op Britse militaire stafkaarten aangeduid met 'Frantic Corner'. Er liep een aftakking van een smalspoor richting deze hoeve, waar volgens Britse stafkaarten een munitieopslagplaats was ingericht. Rondom de hoeve was prikkeldraadversperring opgeworpen, dat verbonden was met de iets meer westwaarts aangelegde 'Meenen Riegel'. De bunker was opgericht tegen eind oktober 1917.

Beschrijving

Betonnen militaire post met onregelmatig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De halfondergrondse toegang wordt via betonnen trapjes bereikt. Naast deze trapjes springt de muur een flink stuk uit, wellicht met de bedoeling om een richel te vormen vanaf waar een mitrailleur gehanteerd kan worden. Een deel van de constructie is afgebroken. De bunker kon omwille van begroeiing en water binnenin slechts ten dele bekeken worden.

• Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 31/10/1917 (dianummer 19151, FID 15959).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore