Duitse bunker De Roo Campagne

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, deels zichtbaar vanaf de parking van een warenhuis langs de Ieperstraat, deels gelegen in de tuinen van Ieperstraat 240 en 242.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken ten oosten van de 'Halluin Riegel', een enkelvoudige verdedigingsstelling die langs de westelijke rand van Menen liep en ten oosten van de 'Meenen Riegel' was aangelegd.

De bunker is wellicht opgetrokken in functie van de grote depots die ter hoogte van het station van Menen werden uitgebouwd. Het depot ter hoogte van de Hogeweg zou een munitiedepot geweest zijn, die echter op 2 juni 1917 door de Duitsers zelf tot ontploffing zou gebracht zijn omwille van de toenemende geallieerde beschietingen en bombardementen. Op latere militaire stafkaarten is er enkel sprake van goederendepots ter hoogte van de Hogeweg. Andere bronnen spreken van een pionierspark op de velden even buiten de Ieperstraat, naar de Hogeweg op. Zowel ter hoogte van het station als ter hoogte van de Hogeweg vertakte de de spoorlijn meermaals en waren er smalspoorlijnen aangelegd voor verder vervoer van goederen en munitie richting front. Er waren verschillende grote bunkers opgetrokken. Afgaande op luchtfoto’s kan gesteld worden dat de bunker na 6 juli 1917 is opgetrokken.

Na de oorlog werd de bunker tijdelijk gebruikt als woonplaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden er burgers geschuild hebben in de bunker.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie. Het beton is tegen een houten bekisting gegoten. Aan zuidelijke en zuidoostelijke zijde zijn delen van de bunker afgebroken en dichtgemaakt. Aan oostelijke zijde zat er een opening in het dak, mogelijk voor een mangat voor observatie.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 6/7/1917.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 4/10/1918 (dianummer 4307, FID 3106).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.
  • NOLF R. 1992: Zo was De Roo-Campagne, Menen.
  • VINDEVOGEL Ph. 1997: Menen 14-18, Koksijde.