Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in tuin achter Nieuwstraat 13, in het centrum van Izegem.

Historiek

Duitse betonnen post uit de Eerste Wereldoorlog. Deze constructie deed wellicht dienst als schuilplaats voor Duitse officieren.

In Izegem was een 'Ortskommandantur' ingericht, met vele bijhorende staf- en andere diensten waarvoor gebouwen werden opgeëist. Ook voor de inkwartiering van talrijke militairen, de vele medische voorzieningen, de ontspanning voor officier en gewone soldaat, enzovoort werden talrijke gebouwen opgeëist. De inbeslagname van een woning betekende niet automatisch dat de bewoners onmiddellijk hun woonst dienden te verlaten, maar in vele gevallen was dit wel zo.

Vermoedelijk diende de bunker gedeeld te worden door bezetters van verschillende panden. Afgaande op een Britse luchtfoto van 8 oktober 1918 wordt duidelijk dat de bunker zowel vanaf de tuin van Nieuwstraat 11 als van Nieuwstraat 13 bereikt kon worden. Wellicht werd de zuidwestelijke toegang, die uitkwam in de tuin van Nieuwstraat 11, beschermd door schuinlopende scherfmuren.

In Nieuwstraat 11 was een 'Feldbuch-Handlung – Kafee und Lesezimmer' ingericht evenals een tandheelkundige dienst. De bewoonster van Nieuwstraat 11 was in maart 1915 overleden. Vermoedelijk diende Nieuwstraat 13 als verblijfplaats voor officieren. De bewoners van Nieuwstraat 13 kregen op 30 november 1917 te horen dat ze hun woning dienden te ontruimen tegen de volgende dag.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker opnieuw als schuilplaats gebruikt door omwonenden.

Beschrijving

Betonnen militaire post. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De muren zijn voor zover zichtbaar relatief dun voor een Duitse betonnen militaire post.

De oorspronkelijke toegang aan noordoostelijke zijde en aan zuidwestelijke zijde is dichtgemaakt, terwijl een nieuwe toegang aan zuidoostelijke zijde is gecreëerd. Bestaande vensteropeningen zijn groter gemaakt of er zijn nieuwe vensteropeningen gecreëerd aan noordoostelijke en zuidoostelijke zijde.

De constructie bestaat binnenin uit twee ruimtes. Opvallend zijn de mooi bewaarde houten latten tussen de ijzeren liggers in het plafond.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 8/10/1918 (dianummer 7922, FID 7530).
  • Het beste van Open Monumentendag: 8 september 2013, Izegem.
  • LERMYTE J-M 2010: Leven in het operatiegebied. Izegem 14-18, Kortrijk.
  • Het verhaal van regio TERF in W.O. 1 (Rent a guide)[online], http://www.bieterf.be/ (geraadpleegd op 18 april 2014).

Auteurs: Decoodt, Hannelore