Villa Henri Rubbers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Henri Rubbers

Beschrijving

Bescheiden villa met ommuurde voortuin met nu verdwenen toegangshek, oorspronkelijk naar ontwerp van architect A. De Smedt (zie steen met opschrift in de hekpijler). Kadastraal geregistreerd in 1937 als nieuwe bebouwing in opdracht van Jan-Baptiste Goossens-Willems, drukker uit Anderlecht.

In 1947 werd de rechterzijde ingrijpend verbouwd en uitgebreid op een stilistisch aansluitende manier door architect V. Rubbers. Opdrachtgever van de verbouwingswerken was Henri Rubbers-Ransquin.

Villa in art-decostijl van twee bouwlagen met een onregelmatige travee-indeling onder een samenstel van zadeldaken (zwarte pannen) op onregelmatig grondplan. Witbepleisterd parement op een hoge plint van rechthoekige, gele keramische tegels.

Vandaag markante voorgevel met twee gelijkaardige, verspringende puntgevels. Oorspronkelijk was alleen de linker puntgevel aanwezig. Centraal geprofileerd rondboogportaal. Eenvoudige rechthoekige vensters met schrijnwerk voorzien van horizontale roeden.

Volgens de bouwaanvraag bij de verbouwing uit 1947 was in de uiterst rechtse travee, onder het kleine ronde venster, een balkon met buisleuning voorzien, een verwijzing naar de pakketbootstijl, die echter nu niet meer aanwezig is of niet werd uitgevoerd. Een bijzonder detail zijn de kleine gekrulde ornamenten in elke geveltop.

Op het ogenblik van de inventarisatie in 2013 waren er opnieuw verbouwingswerken aan de gang.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwdossier 08/10/1947.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, tweede afdeling, 1937/88 en 1947/5.

Auteurs: De Houwer, Veerle