Duitse bunker Quandary Farm

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post ten noorden van het woonhuis. Er zijn andere structuren tegen de bunker aangebouwd.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken net ten westen van de 'Meenen Riegel', een dubbele stelling ten westen van Menen. Bij de hoeve, die op Britse stafkaarten wordt aangeduid met 'Quandary Farm', worden al heel wat structuren ingetekend op een Britse militaire stafkaart van oktober 1917. De betonnen post wordt expliciet aangeduid op een Britse stafkaart van 27 december 1917. Er loopt volgens deze kaart een smalspoor tot tegen de bunker.

Beschrijving

Betonnen militaire post met min of meer rechthoekig grondplan, op de versmallende zijden in noordwestelijke richting na. De hoeken aan noordwestelijke zijden zijn afgeschuind. Het beton is, althans zeker aan de buitenzijde, gegoten tegen een houten bekisting. Aan noordoostelijke zijde zitten ijzeren haken in de buitenmuur.

Aan zuidoostelijke zijde zitten twee toegangen met ertussen een betonnen trap en richel. Zodoende kon vanaf de richel een mitrailleur op het dak bediend worden waarbij het bovenste deel van de muur als borstwering kon dienen. De bunker kon niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 16/8/1918 (dianummer 12681, FID 9489), 2/9/1918 (dianummer 3073, FID 1921).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 6 [oktober 1917].
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore