Christushoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Christushoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd rond een onverhard erf, met boerenhuis ten oosten, schuren en stallen ten zuiden en bijgebouw ten noorden. Aan de straatzijde afgesloten met een witgeschilderde, bakstenen muur met een toegangshek tussen vierkante pijlers.

De gebouwen rond het erf werden kadastraal geregistreerd in 1848. Adrianus Drion-Querite, een industrieel glazenier uit Jumet, herbestemde een stuk bosgrond tot landbouwgrond en richtte er een hoeve op.

De hoeve is niet meer als dusdanig in gebruik, maar vormt het hoofdkwartier van een verhuisfirma. Een deel van de gebouwen ten zuiden van het erf, de stallen en de grote, markante schuur met het Christusbeeld boven de poort en het opschrift 'Ferme du Christ' in gotische letters op de rechter zijgevel, ligt op het grondgebied Waterloo.

Boerenhuis aan de oostkant van het erf. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met houten (?) kroonlijst op schoren. Lijstgevel met gecementeerd parement. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen, met vlakke, hardstenen bandomlijsting voor de (gesupprimeerde) voordeur en hardstenen lateien en lekdrempels voor de vensters, die op de benedenverdieping beluikt zijn.

Aan de noordkant van het erf een eenvoudig witgeschilderd bijgebouw op gepikte plint van vier traveeën en één bouwlaag, qua uitzicht in de jaren 1930 te situeren.

Aan de zuidkant van het erf een schuur, aan erfzijde eveneens witgeschilderd met gepikte plint, van zes traveeën, met centraal een rechthoekige poort. De puntgevel van deze schuur aan straatzijde is voorzien van drie halfcirkelvormige vensters onderaan en één halfrond venster bovenaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, tweede afdeling, 1848/18.

Auteurs: De Houwer, Veerle