Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Duitse bunker, gelegen tussen de bebouwing achter de Poststraat en de Rijselstraat. De bunker is wellicht toegankelijk vanaf Poststraat nummer 8.

Historiek

Deze bunker is wellicht opgericht ten behoeve van officieren, die in grote getale in Menen verbleven en heel wat gebouwen hadden opgeëist.

Menen lag in het Duitse hinterland, op een tiental kilometer van de frontlinie. Door haar ligging en de ontsluiting via het treinspoor werd het een belangrijk militair en logistiek centrum. In en rond de stad verbleven dan ook vele duizenden officieren en soldaten. Er werden in en rond de stad heel wat militaire diensten en infrastructuur opgetrokken, waaronder opslagplaatsen voor munitie en goederen, bijkomende sporen en wegen, vliegvelden, stellingen met bunkers, maar ook een 'Ortskommandantur' met bijhorende diensten, hospitalen, militaire bakkerijen, een limonadefabriek, een officiersmess, badinrichtingen enzovoort.

Beschrijving

Het betreft een betonnen constructie waarvan het beton voor zover zichtbaar, gegoten is tegen een houten bekisting. De bunker kon niet betreden worden.

• DELAMEILLEURE Ph. 1993: Het eindoffensief rond Menen in 1918, ’t Wingheroen 17.2.
  • PYNCKET M. 1988: Menen in Wereldoorlog I (1914-18), ’t Wingheroen 12.2.