Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 14, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Boerenburgerhuis, met voortuintje, afgesloten door een hek met gietijzeren balusters. Dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok parallel met de straat, kunstleien), inspringend ten opzichte van de flankerende bijbouwen onder afgesnuite zadeldaken (kunstleien en golfplaten), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw op licht verhoogde begane grond, afgewerkt met hardsteen voor plint, kordonlijsten en omlijstingen der rechthoekige muuropeningen. Middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton. Verankerde kalkstenen rondboogpoort in de linkse bijbouw.

Haakse dwarsschuur aan de linkerzijde; verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, zichtbaar in een kalkstenen bolkozijn met sponningbeloop en diefijzers in de buitengevel. Bakstenen rondboogpoort met imposten van kalksteen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.