Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post in tuin, ten dele tegen een berm, ten zuiden van de Geluwebeek.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken tussen de 'Artillerie-Schutz-Stellung' en de 'Halluin Riegel'. Deze bunker wordt aangeduid op militaire stafkaarten van de winter van 1917/1918. Er was een smalspoor aangelegd tot aan de bunker. Ook meer oostelijk waren verschillende structuren opgetrokken, die met een smalspoor bereikt konden worden. Ten westen van de bunker werden prikkeldraadversperringen aangelegd, aldus een Britse stafkaart van september 1918. Op een luchtfoto van oktober 1918 lijkt het er op dat er vlakbij de bunker werken worden uitgevoerd.

Beschrijving

Duitse bunker met een eerder onregelmatige plattegrond. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen, die de uiteinden vormen van een langwerpige ruimte met twee insprongen in de oostelijke binnenmuur. Vanaf deze ruimte kan een tweede, meer westelijke ruimte betreden worden, met twee grote, vierkante openingen in het plafond, die naar boven toe versmallen.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 2/9/1918 (dianummer 3072, FID 1920), 4/10/1918 (dianummer 4307, FID 3106).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore