Duitse bunker 'De Sterre'

Duitse bunker gelegen in het verlengde van de achterbouw van een herenhuis.

Historiek

Menen lag in het Duitse hinterland, op een tiental kilometer van de frontlinie. Door haar ligging en de ontsluiting via het treinspoor werd het een belangrijk militair en logistiek centrum. In en rond de stad verbleven dan ook vele duizenden officieren en soldaten. Er werden in en rond de stad heel wat militaire diensten en infrastructuur opgetrokken, waaronder opslagplaatsen voor munitie en goederen, bijkomende sporen en wegen, vliegvelden, stellingen met bunkers, maar ook een 'Ortskommandantur' met bijhorende diensten, hospitalen, militaire bakkerijen, een limonadefabriek, een officiersmess, badinrichtingen enzovoort.

Ongetwijfeld was deze bunker opgetrokken ten behoeve van de Duitse officieren. De helft van de herberg 'De Sterre' was ingericht als officiersmess.

Betonnen militaire post met bewaarde stalen deur in de zuidelijke toegang.

• PYNCKET M. 1988: Menen in Wereldoorlog I (1914-18), ’t Wingheroen 12.2.