Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post in de tuin tegen een bakstenen gebouw, ten zuidwesten van de hoeve.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken bij hoeve 'Vandenberghe', aldus Belgische militaire stafkaarten. Deze hoeve lag in 1917 op het tracé van de 'Flandern I Stellung', meer bepaald op de tweede lijn van deze stelling. De bunker is tussen 28 augustus 1917 en 12 april 1918 opgetrokken, aldus Belgische luchtfoto’s. Volgens een Duitse stafkaart uit april 1918 zou deze stelling, die toen niet meer werd aangeduid met 'Flandern I Stellung', ter hoogte van deze hoeve gekruist worden door een nieuw aan te leggen stelling, maar het is onduidelijk of deze stelling effectief werd aangelegd. Op zo’n 400 meter ten westen van deze hoeve werd het 'Kleinbahnhof Edewalle' uitgebouwd.

Beschrijving

Betonnen militaire post. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie bestaat uit een gang en meerdere ruimtes. Er zitten openingen in het dak.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 28/8/1917 (dianummer 4168, FID 2633), 12/4/1918 (dianummer 3454, FID 2238)
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Art. Monartskarte Ieperen-Nord, 1/9/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Übersichtskarte 1:40.000 Gruppe Diksmuide, 23/9/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore