• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Deze dorpswoning werd gebouwd rond 1915 voor bakker Jan Baptiste Van Crombruggen-Van den Berghen.

Het is één van de weinige authentieke dorpswoningen die nog bewaard zijn in de dorpskern van Leest. Het gaat om een woning van drie traveeën en twee bouwlagen, met rechts aansluitend een lage schuur van drie traveeën. Beide onderdelen zijn gevat onder zadeldaken, met de nok evenwijdig met de straat. Het dak van de woning heeft Vlaamse pannen, de schuur is afgedekt met golfplaten.

De eenvoudige lijstgevels hebben een vlakke, gecementeerde plint. De woning heeft segmentbogige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en bewaarde T-ramen; de centrale deur is echter vernieuwd. De dwarsschuur heeft een centrale poort onder ijzeren latei, en links en rechts een klein segmentbogig venster. De schuur heeft drie muurankers in de voorgevel. Een rechte tandfries boordt de lijstgevel af.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Leest, 1915/2.