Café De Voermansrust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Voermansrust

Beschrijving

De Voermansrust is een langgestrekte hoeve met een bewaard, authentiek volkscafé, gelegen in de Kruibeekse wijk Sterhoek of later Boschhoek genaamd, nabij een historisch belangrijk verkeersknooppunt.

Historiek

In kern een kleine boerenwoning, haaks ingeplant ten opzichte van de straat. De geschiedenis van de voormalige hoeve zou opklimmen tot de 16de of 17de eeuw. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 wordt de hoeve eveneens weergegeven. Het huidige uitzicht van de hoeve dateert uit begin 20ste eeuw. De woning werd toen aan de noordoostelijke zijde uitgebreid met stallen en er werd een parallelle schuur gebouwd ten zuidoosten, kadastraal geregistreerd in 1905 en beide aangepast tot hun uiteindelijke vorm in 1935. De schuur is heden niet langer bewaard.

De benaming van het café zou verwijzen naar de functie van afspanning en als zodanig naar de voermannen die de herberg bezochten. De bijnaam ‘bij Roos Pap’ werd dan weer ontleend aan één van de cafébazinnen, namelijk Rosalie Van Goethem, die samen met haar echtgenoot Aloïs Van Hul het café, de boerderij en kolenhandel van haar schoonouders overnam in 1953. Die schoonouders (en hun voorouders) werden de 'Pappes van de Sterrenhoek' genoemd, vandaar haar bijnaam 'Roos Pap'. Traditioneel ging het café over van moeder op dochter of schoondochter. Na het overlijden van Roos in 1998 ging het café aldus over naar haar dochter, die het op haar beurt begin 2013 overliet aan haar dochter. Hierdoor is het café anno 2014 nog steeds in gebruik.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve van één bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), met een naar het zuidoosten gerichte voorgevel. In kern een verankerde bakstenen boerenwoning van vijf traveeën met een gewitte voorgevel op een gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, waarbij de vensters oorspronkelijk beluikt waren. Enkel het venster links van de deur bewaart deze luiken. Zijgevel aan de straatzijde afgewerkt met een cementering met schijnvoegen, en voorzien van een toegevoegde ingang tot het café. Het deels gekasseide erf aan de rechterzijde is toegankelijk via een ijzeren hek.

Ten noordoosten functionele bakstenen uitbreidingen dienst doend als stallingen, respectievelijk van vier en twee traveeën.

Interieur

Het café-interieur bewaart een omkaderd vloertegeltapijt van veelkleurige keramische tegels. Deels vloer met gevlamde eenkleurige keramische tegels, op de plaats waar vroeger, links naast de gelagzaal van het café, een winkeltje was ingericht. Een losstaande kolomstoof verwarmt de ruimte tijdens de wintermaanden. De houten toog met porseleinen tapkranen werd reeds door Roos Pap vervangen door een gemetst exemplaar, heden voorzien van een houten bekleding. Bewaarde indeling met aanpalende leefkamer met opkamer aan de achterzijde. Opvallende vloerafwerking met cementtegels met driedimensionaal kubuspatroon.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Kruibeke, afdeling 1 (Kruibeke), 1905/6 en 1935/2.
  • PRINSEN I. 2013: Dit café is gewoon wat het is, Gazet van Antwerpen 21 januari, 16-17.
  • HIEL T. 1998: De voermansrust, bij Roos Pap. Een familiekroniek, onuitgegeven studie Heemkundig kring Wissekerke, Bazel.

Auteurs: Verhelst, Julie