Britse militaire post 'Iron Bridge'

Beschrijving

Restanten van een betonnen militaire post in de noordelijke berm van een weg, die nu met de Kalleputstraat wordt aangeduid, net ten westen van de plaats waar deze weg het verwezen kanaal Ieper-Komen oversteekt.

Restanten van een Britse betonnen militaire constructie.

Ter hoogte van deze constructie liep er een wegje van 'Bedford House' aan de oostelijke zijde van het verwezen kanaal Ieper-Komen over een brug richting akkers aan de westelijke zijde van dit kanaal. Tijdens de oorlog werd de brug belangrijk voor de bevoorrading en kwamen op dit punt, dat op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Iron Bridge', verschillende smalsporen samen om er het kanaal over te steken. Ten noordwesten van deze brug werd ook een kleine 'siding' voor de bevoorrading van artilleriemunitie aangelegd, aangeduid met 'V9 Line'. Op 25 en 26 april 1918, tijdens het Duitse Lente-offensief, konden eenheden van de 21ste Britse divisie hier een verdere Duitse opmars tot staan brengen. Deze locatie markeert de daaropvolgende Britse frontlijn tot in de zomer van 1918. Op 1 september 1918 zouden de Britten met de Amerikanen op hun rechterflank erin slagen de Duitsers hier achteruit te dwingen.

Beschrijving

Restanten van een betonnen militaire constructie in de berm. Het beton was gegoten tegen gegolfd plaatijzer. Het dak en de noordwestelijke wand van de constructie is verdwenen.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum]: Ypres, 28NW4 Ed. 3, 27/3/1918; Ed. 3A, 19/5/1918.
  • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British Pill Boxes and Bunkers 1914-1918, Barnsley.

Auteurs: Decoodt, Hannelore