Britse militaire post 'Lock 8'

Beschrijving

Kleine schuilplaats onder een gebogen golfplaat in de berm van het verwezen kanaal Ieper-Komen, net ten westen van de brug van de Rijselseweg (N366) over het kanaal, op minder dan 200 meter ten zuidwesten van de Britse schuilplaatsen bij Lankhof Farm.

Kleine Britse schuilplaats nabij 'Lock N° 8'.

De nabijgelegen brug bij sluis nummer 8 vormde een groot strategisch belang voor de Britten voor de aan- en afvoer van manschappen en materiaal. Deze brug kwam dan ook vaak onder Duits artillerievuur te liggen. Tegen 1918 was de brug volledig vernietigd en werd ze vervangen door een nieuwe brug door de Britse 'Royal Engineers'.

Het is niet duidelijk wanneer deze schuilplaats is opgetrokken. Toen deze sector tijdens de eerste maanden van 1918 werd bezet door Australische eenheden, werd de shelter gebruikt door de '12th Australian Infantry Brigade'. Toen op 25 april 1918, tijdens het Duitse Lente-offensief, een samengesteld bataljon van de 16de en 17de Manchesters door de Duitsers achteruitgeslagen werd vanaf 'Spoilbank', kon dit bataljon ter hoogte van 'Lock N° 8' standhouden. Drie dagen lang zouden ze er zware Duitse artilleriebarrages ondergaan. In de ochtend van 28 april 1918 trok wat restte van deze eenheid, nauwelijks drie officieren en twaalf man, zich iets meer noordwaarts langs het kanaal terug, om zich daar te vervoegen bij de Leicesters.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum]: Ypres, 28NW4 Ed. 3, 27/3/1918; Ed. 3A, 19/5/1918.
  • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British Pill Boxes and Bunkers 1914-1918, Barnsley.

Auteurs: Decoodt, Hannelore