Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 17, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. De westelijke vleugel is in de straatwand opgenomen. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (golfplaten) gelegen rondom het rechthoekig erf.

Inrijpoort onder zadeldak in de westelijke vleugel, in de sluitsteen gedateerd 1828; verankerde, kalkstenen rondboogpoort. Volledig verbouwd woonhuis in dezelfde vleugel (nok parallel met de straat), evenals een sterk aangepast stallingengedeelte.

Ten zuiden, ruime dwarsschuur van vijf traveeën, met een verankerde, bakstenen korfboogpoort en enkele aangepaste muuropeningen; datering op een gevelsteen boven de poort: 1848. Ten oosten, stallingen en wagenhuis, gedateerd ANO 1832 in een gevelsteen; voornamelijk rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting; het wagenhuis is voorzien van een verankerde bakstenen korfboogpoort. Vrij recente en onbelangrijke stal ten noorden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.