erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 217040   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217040

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve voorafgegaan door een bakhuis en een wagenhuis annex paardenstal, voorheen gelegen aan een holle weg. De site wordt reeds weergegeven op de Ferrariskaart. In 1866 wordt een deel van de langgestrekte hoeve gesloopt alsook een bijgebouw, vermoedelijk de schuur.

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw met kern in vakwerkbouw, waarbij de verschillende bouwnaden wijzen op meerdere verbouwingen. Later toegevoegde kleine uitbouw aan de achterzijde. Wit gekalkte baksteenbouw van één bouwlaag op een gepikte plint onder een Vlaams pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. Rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters met afzaat in terracottategels en vernieuwd schrijnwerk. Vernieuwde oostelijke zijgevel. Binnenin bleef de vakwerkstructuur met telmerken deels bewaard, alsook een sterk aangepast schouw met mogelijk gerecupereerde consoles.

Tweeledig bakhuis (nok loodrecht op de straat) en een wagenhuis annex paardenstal (nok parallel aan de straat) met eenzelfde bedaking en gevelafwerking.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Halle, afdeling II (Halle), 1866/79.

Bron     : -
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217040 (Geraadpleegd op 21-02-2020)