Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Sint-Anthoniuskapel van 1902 opgericht als dankkapel door de familie Varlez (zie opschrift) aan de Drie Egyptenbaan te Gooik. Signatuur op de achterzijde: Robert Van Belle/ Ninove. De beschadigde kapel werd door de familie Varlez geschonken aan Willy Stas die de kapel liet restaureren en als herdenkingskapel liet oprichten op de plaats van zijn ouderlijk huis. De hoeve annex herberg 'De Vier Winden' werd gesloopt voor de aanleg van het ronde punt. De kapel werd gewijd op 17 augustus 2013.

Pijlerkapel in blauwe hardsteen op een rechthoekige basis met datering '1902' en een bekronend hardstenen kruis. Getraliede rondboognis met modern Mariabeeld van beeldhouwster Jenny Reynaert (Koksijde). Recente herdenkingsplaat met opschrift 'Hier stond/ Hoeve – Herberg/ 'In de vier winden'/ 1869–2006/ Familie Marcus Stas'.

• Informatie verstrekt door Willy Stas.

Auteurs :  Van Damme, Marjolijn