erfgoedobject

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
217042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217042

Juridische gevolgen

Beschrijving

De bouw van een lagere gemeenteschool met schoolmeesterswoning werd in 1869 geregistreerd op het kadaster op de plaats van de vroegere Sint-Michielskapel. De sloop van de kapel werd in 1848 ingetekend, nadat men reeds in 1838 was men begonnen met de bouw van een nieuwe kerk in de nabijgelegen Bollestraat nummer 1. Oorspronkelijk gebouwd met zijtrapgevels en dito dakvenster. In het midden van de 20ste eeuw aan de oostzijde uitgebreid met een kleuterschool. Heden in gebruik als ontmoetingscentrum 'Den Turf' en kleuterschool.

Deels vrijstaand bakstenen breedhuis op een natuurstenen plint van drie traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak centraal onderbroken door een dakvenster met puntgevel op schouderstukken. Sterk verhoogde begane grond bereikbaar via een bordestrap met ijzeren leuning. Lijstgevel met dubbelhuisopstand geopend door rechthoekige vensters met dorpels en lateien in blauwe hardsteen onder een getoogde ontlastingsboog; behoud van luikduimen. Rondboogdeur in een omlijsting van blauwe hardsteen onder een omlopende waterlijst op gestrekte uiteinden. Vernieuwd schrijnwerk. Houten kroonlijst op consoles. Zijpuntgevels op hardstenen schouderstukken geopend door gelijkaardige vensters.

Achteraan haakse bakstenen schoolvleugel onder rood pannen zadeldak. Aan de oostzijde een achterin gesitueerd bakstenen schoolgebouwtje onder rood pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, geopend door twee grote rechthoekige vensters in een simili-omlijsting met oorspronkelijk schrijnwerk. Aan de linkerzijde vergezeld van een recentere éénlaagse aanbouw onder plat waarin de oorspronkelijke rondboogpoort met waaier in simili-omlijsting is opgenomen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Overijse, afdeling II, 1848/81, 1869/13 en 1931/4.
  • ROSIER M. 1984: Terlanen in Zoniën. Geschied en oudheidkundig tijdschrift voor IJse- en Lanenland, 8.2, 111-116.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool en onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.