erfgoedobject

Schandpaal

bouwkundig element
ID
217043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Schandpaal van de voormalige heerlijkheid Rode-Nieuwenhove, gelegen in het gehucht Nieuwenhove in een bosje tussen de Waterstraat, de Kampveldstraat en de Waardammebeek. Reeds in 1683 werd een schandpaal vermeld in de heerlijkheid Nieuwenhove. De huidige schandpaal dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw (voor 1788).

Achthoekige blauwhardstenen schandpaal of 'zuilkaak' van circa vier meter hoog. Boven de basis of trede loopt de zuilschacht uit op een achthoekig kapiteel. In het midden van de zuil geeft een verticale ijzeren stang de plaats aan van het verdwenen halsijzer. Als bekroning van de zuil houdt een leeuw onder zijn poot het wapenschild vast van Philippe de Stappens (gestorven in 1788), heer van Nieuwenhove, en zijn echtgenote Marie-Anna Veranneman.

  • DE WIN P. 1996: Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied. II, Provincies Oost- en West-Vlaanderen, Iuris scripta historica X, Brussel, 175-176.

Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schandpaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.