Grafteken Neyt-Haenen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken Neyt-Haenen

Beschrijving

Neogotisch grafteken voor Jean Baptiste Neyt en zijn echtgenote Anne Marie Haenen. Het grafteken in blauwe hardsteen bestaat uit een vierkante pinakel, bekroond met een gelobd kruis. In de verdiepte drielobbige casementen staat volgende tekst in verdiepte letters: ICI / REPOSE / DAME/ ANNE MARIE HAENEN / NÉE Á MAASTRICHT LE 18 FÉVRIER / 1796 / DÉCÉDÉÉ À MUNSTERBILZEN / LE 25 JANVIER 1871 / ÉPOUSE DE MONSIEUR / JEAN BAPTISTE NEYT / LT COLONEL AU SERVICE BELGE / CHEVALIER DE L’ORDRE DE / LÉOPOLD ET DÉCORÉ DE LA / MÉDAILLE DE STE HÉLÈNE / NÉ À GAND LE 31 MARS 1786 / DÉCÉDÉ À MUNSTERBILSEN / LE 12 MARS 1864 / R.I.P. Op de sokkel het opschrift CONSESSION À PERPETUITÉ. Voor de pinakel bakenen vier paaltjes in blauwe hardsteen, verbonden met ijzeren kettingen, de graftuin af.

Volgens de "Livre d'Or de l’Ordre Léopold et de la Croix de Fer" uit 1858 werd luitenant-kolonel Neyt geboren op 31 maart 1786 te Gent en nam dienst in het Franse keizerlijke leger in 1806. Hij nam deel aan de Napoleontische campagnes in Pruisen, Polen, Nederland, Spanje, Saksen en Frankrijk. In 1814 verlaat hij het Franse leger om dienst te nemen in het Nederlandse leger als onderluitenant-infanterist. In 1829 ontvangt hij de graad van kapitein. Bij de Belgische revolutie van 1830 wordt hij majoor in het Belgische leger. In 1844 verlaat hij het leger met de graad van luitenant-kolonel. Omwille van zijn deelname aan de veldslagen tegen Nederland en zijn loyaliteit ontving hij de Leopoldsorde. In 1857 ontving hij tevens de Medaille van Sint Helena, door Napoleon III uitgereikt aan alle veteranen van de Napoleontische oorlogen.

• S.n. s.d.: Neyt Jean Baptiste, Onuitgegeven studie over het grafteken.
  • S.n. 1858 : Le Livre d'Or de L'Ordre de Léopold et de la Croix de Fer, tome second.